Η Εθνική δεν κατάφερε να κατακτήσει μία από τις δύο πρώτες θέσεις στον 2ο όμιλο της προκριματικής φάσης του Euro 2024ώστε να εξασφαλίσει παρουσία στα τελικά της διοργάνωσης, αλλά δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Και αυτό διότι με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στη League C του Nations League έχει μια ακόμη, και μάλιστα σημαντική, ευκαιρία να βρεθεί στα γήπεδα της Γερμανίας, βάζοντας τέλος σε ένα σερί τεσσάρων μεγάλων τουρνουά που η «γαλανόλευκη» δεν έδωσε το παρών.
Ο δρόμος για την εξασφάλιση εισιτηρίου μπορεί να ήταν δύσκολος μέσω του ομίλου με τη Γαλλία και την Ολλανδία που έβαλαν στοπ στην προσπάθεια της ομάδας του Γκουστάβο Πογέτ, ωστόσο, τα δεδομένα στα playoffs είναι διαφορετικά και η ευκαιρία τεράστια. Το βράδυ της Δευτέρας (20/11) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έμαθε πως το Καζακστάν θα είναι ο αντίπαλος του στα ημιτελικά, ενώ αν καταφέρει και κάμψει την αντίστασή του θα βρει στον τελικό τον νικητή του ζευγαριού ανάμεσα στη Γεωργία και το Λουξεμβούργο.
Ας κοιτάμε, όμως, το δέντρο και όχι το δάσος. Αυτήν τη στιγμή το δέντρο είναι το Καζακστάν, μια χώρα που ζει μεγάλες στιγμές στο ποδοσφαιρικό της τμήμα και όχι άδικα, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία της είναι τόσο κοντά στη διεκδίκηση εισιτηρίου για την τελική φάση μιας μεγάλης διοργάνωσης. Έτσι, εύκολα γίνεται αντιληπτή η δίψα της ομάδας του Μαγκόμεντ Αντίεφ για το ματς της 21ης Μαρτίου του 2024 που θα διεξαχθεί στην OPAP Arena.
Το επίπεδο των Καζάκων είναι σαφώς χαμηλότερο από της Ελλάδας, αλλά όχι σε σημείο που θα πρέπει να τους υποτιμήσουμε. Κάθε άλλο. Είναι μια δεμένη ομάδα, με αρχή, μέση και τέλος στο παιχνίδι της, η οποία στοχεύει στην ισορροπία μεταξύ της ανασταλτικής της λειτουργίας με του επιθετικού της κομματιού. Κάτι που το πέτυχε στο απόλυτο βαθμό στον 8ο όμιλο των προκριματικών και για αυτό διεκδίκησε μέχρι τέλους το απευθείας εισιτήριο με τη Σλοβενία των Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς.
Συγκεκριμένα, σε δέκα αναμετρήσεις μέτρησε έξι νίκες και τέσσερις ήττες, με 16 γκολ ενεργητικό και 12 παθητικό. Ξεκίνησε με εντός έδρας ήττα από τη Σλοβενία, όμως, πήρε τεράστια νίκη με τη Δανία 3-2) και στη συνέχεια ήταν ανταγωνιστική σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια της. Πρώτος σκόρερ του Καζακστάν στα προκριματικά ήταν το αστέρι της, Ζαϊνουντίνοφ, με τέσσερα τέρματα, με τον Αμπάτ Αϊμπέτοφ να ακολουθεί με τρία γκολ, ενώ πρώτος σε ασίστ ήταν ο Βορογκόφσκι με δυο.
Ο Μαγκόμεντ Αντίεφ χρησιμοποιεί τόσο το σύστημα 5-4-1, όσο και το 3-5-2 βασίζοντας το παιχνίδι στο έλεγχο της μεσαίας γραμμής με τους Ζαϊνουντίνοφ και Μπαϊσεμπέκοφ. Ο πρώτος είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του Καζακστάν, αγωνίζεται στη Μπεσίκτας και έχει χρηματιστηριακή αξία τα 6,5 εκατ. Ευρώ. Σημαντική μονάδα και ο αμυντικός Νουραλί Αλίπ που είναι παίκτης της Ζενίτ και προσφέρει ασφάλεια στα μετόπισθεν.
Πάντως, η παράδοση του ζευγαριού είναι με το μέρος μας, καθώς στο παρελθόν μετράμε το απόλυτο των νικών. Συγκεκριμένα, η «γαλανόλευκη» τέθηκε αντιμέτωπη με το Καζακστάν στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 και πέτυχε δυο νίκες, ενώ σε φιλικό ματς το 2006 πετύχαμε μια ακόμη νίκη με 2-0.
Δεδομένα, χρειάζεται προσοχή από τους παίκτες του Γκουστάβο Πογέτ καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς κόντρα στο Καζακστάν, όμως, είναι μια αντίπαλος που δεν τρομάζει και η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει πως μπορεί να φτάσει στα γήπεδα της Γερμανίας για το Euro 2024.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.